Traseul turistic spre Țipova a fost curățat de deșeuri (2 aprilie, 2017)

Peisajele de frumusețe uimitoare de pe malul rîului Nistru nu mai sînt umbrite de grămezile de deșeuri lăsate de-a lungul traseului turistic.

Acest lucru a devenit posibil datorită organizării duminică, 2 aprilie, a unei acțiuni anuale „Să Ajutăm Natura” în satul Țipova, raionul Rezina. La ea au participat peste 200 de activiști ai Fundației pentru Dezvoltare Ecologică «EcoDava», Mișcării de tineret „Voievod», «Urmașii lui Ștefan», Centrului pentru Cooperarea Tinerilor și Mișcării «Garda tînără» Acţiunea s-a desfăşurat şi cu suportul Complexului turistic “Vila Etnica” în persoana lui Vladimir Parnov.

În timpul „curățeniei generale“ activiști au întreprins un „marș“ de la Tipova pînă la satul Horodiște, coborînd pe o potecă șerpuită la Nistru, trecînd printr-un defileu pitoresc și urcînd pe o stîncă. De-a lungul drumului participanții au umplut sacii cu gunoi, riscînd uneori să cadă de pe pantele abrupte. După cum a remarcat delegatul Mișcării „Garda Tînără” Ecaterina Stratan, traseu lung și puțin practicabil nu i-a descurajat pe colegii ei. „Este foarte util să participi la astfel de acțiuni nu numai pentru a îmbunătăți mediul, dar și pentru sine personal. După cum se consideră, „mișcarea este viață”. Bine că aici au venit atît de mulți oameni. Acest lucru înseamnă că subiectul ocrotirii naturii nu le este indiferent multor oameni”, și-a exprimat încrederea activista.

Partea cea mai dificilă a traseului s-a dovedit a fi urcușul pe stîncă în satul Horodiște, unde tinerii și cîțiva adulți au urcat cu saci de gunoi în spate. Băieții și fetele au realizat cu succes obiectivul propus și au ajuns în locul, în care a putut ajunge un tractor care colecta deșeurile. Eforturile discipolilor s-au bucurat de apreciere înaltă a activistului Mișcării de tineret „Voievod“ Nicolae, care într-o conversație cu corespondentul NOI.md a specificat că, fără educarea tinerilor este imposibil ca societatea să devină mai responsabilă față de mediul înconjurător. El a adăugat că ieșirile în locurile pitorești de importanță națională care necesită a fi salubrizate ar trebui să devină o tradiție bună.

ecodava_1-1

ecodava_1-2

ecodava_1-3

ecodava_1-4

ecodava_1-5