Fundația ECODAVA exprimă îngrijorarea în raport cu poluarea excesivă a aerului

În notă de presă, fundația ECODAVA exprimă îngrijorarea în raport cu poluarea excesivă a aerului care a avut loc în ultimele zile în Chișinău, precum și în raport cu reacția întîrziată a autorităților față de acest subiect.

”Considerăm că autoritățile centrale și instituțiile specializate de stat trebuiau să cunoască și să informeze cetățenii despre cauzele și riscurile acestor poluări. La fel, credem că era necesară o informare adecvată din partea autorităților pentru a preveni cetățenii și pentru a-i proteja în modul cuvenit de aceste poluări. Credem că aceste poluări nu mai trebuie să aibă loc, indiferent de originea lor. Astfel, cerem Ministerului Mediului al Republicii Moldova și altor instituții de profil să întreprindă măsuri pentru a analiza probele de aer conform rigorilor internaționale, cu echipaj modern, care poate oferi un tablou veridic asupra calității aerului în capitală și în țară. Totodată, cerem autorităților să informeze pe deplin opinia publică despre originile complete ale acestor poluări, precum și despre măsurile întreprinse în scopul evitării acestor situații în viitor”, se arată în nota emisă presei.

Reamintim că anterior Noi.md a scris că aerul din Chișinău, fără exagerare, este pur și simplu într-o stare catastrofală pe fundalul creșterii importului de mașini vechi, iar situația a fost agravată și mai mult după eliminarea de la 1 ianuarie 2021 restricțiilor ”de vîrstă” pentru automobilele aduse din străinătate.

După cum se menționează în noul material analitic al portalului Noi.md “Răscoala mașinilor în Moldova“, la concluzia privind starea catastrofală a aerului din capitala Moldovei au ajuns nu numai specialiștii de Agenția de protecție a mediului, ci și cercetătorii independenți.

Și Serviciul hidrometeorologic de stat al RM a menționat în mod repetat despre pericolul provocat de poluarea majoră a aerului la Chișinău. Uneori aceasta poate fi observată cu ochiul liber: pe timp de arșiță, deasupra Chișinăului deseori plutește un smog toxic.

Pentru a fi sigur de asta, fiecare poate efectua un studiu personal al problemei în cauză. În secolul nostru informațional pentru aceasta nu e nevoie de ceva deosebit, e destul să intri pe site-ul care monitorizează aerul în lumea întreagă. https://www.iqair.com/ru/moldova/chisinau-municipality/chisinau

Redacția ecology.md a efectuat propriul studiu – timp de două săptămîni indicatorii erau cam la fel, astfel la 18 decembrie, 2022, ora 13.15, în timpul scrierii acestui material, ”Concentrația în republică era de 2,5, iar la Chișinău – depășea de 4,4 ori calitatea medie anuală, recomandată de OMS”. Mai rău nu e nicăieri, nici măcar în orașele din China.