Locuitorii din Ivancea cer intervenția autorităților pentru a preveni o catastrofă ecologică

Demararea unui proiect de construcţie a sistemului de canalizare și tratare a apelor uzate a trezit îngrijorarea locuitorilor din comuna Ivancea, raionul Orhei.

Sistemul ar urma să fie construit în zona în care rîul Moţa se varsă în iazul Topolinoye, ceea ce constituie un risc sporit de poluare în întreaga regiune, atenționează ecologiștii. Potrivit președintelui Fundației „Ecodava”, Igor Sîrbu, expertiza efectuată de către autoritățile competente arată că instalațiile de tratare în acest caz ar trebui să fie construite la o distanţă de cel puţin 500 de metri de iazul Topolinoye și de 200 de metri față de limita intravilanului satului.

Totuși, proiectul a fost elaborat cu încălcarea acestor standarde, ceea ce va duce la poluarea rîurilor și iazurilor din regiune. Proiectul prevede construcția stațiilor de tratare la o distanță de aproximativ 350-400 de metri de iazul Topolinoye, la mai puțin de 100 de metri de sat și la mai puțin de 20 de metri de rîul Moţa.

În acest moment, a fost posibilă blocarea temporară a lucrărilor, iar în zilele următoare vor fi din nou consultări și verificări de către serviciile specializate. Locuitorii comunei Ivancea au semnat și o petiție la adresa Ministerului Agriculturii pin care cer verificarea legalității lucrărilor de construcție și a respectării normelor sanitar-epidemiologice în acest caz.