Expediția ecologică „IVANCEA”

Comuna Ivancea, 7-8 iunie 2014

În perioada 7-8 iunie 2014, Fundația ECODAVA a desfășurat o expediție ecologică în regiunea iazurilor și rîului Moț din perimetrul satelor Ivancea – Branești.

IMG_2088

Scopul acestei expeditii const în identificarea tuturor mijloacelor de poluare a ecosistemului rîului Moț dar și iazurilor din localitate precum : gunoisti neutorizate, substante cimice periculoase pentru fauna si flora locala, evacuarea nesanctionata a apelor uzate sau tratate chimic in izvoare, utilizarea nesanctionata a apelor din bazine precum si utilizarea excesiva a apelor (prevenirea proceselor de secare a iazurilor), construirea barajelor inegale pe rîul Moț, prezența iazurilor fără documentație de proiect.
Toate aceste date urmează să fie localizate pe o hartă pentru a fi disponibile publicului larg în sopul ințelegerii gravității situației ecologice din regiune, dar și pentru a obține o viziune clară și generală asupra stării ecosistemului in acest perimetru.

La expediție au luat parte cca 35 participanti, printre care, voluntari, studenți ai instituțiilor de profil, specialiști în domeniul ecologic, etc.

În urma expediției, voluntarii au colectat cca 60 de saci cu gunoi care au fost ulterior transportate la gunoiștea autorizată din sat, la fel fiind colectate probe de ape din diferite puncte pentru a constata evoluția calității apei și a impactului factorului ecologic asupra acesteia.
Voluntarii la expediție au avut parte de o lecție publică, prestată de un doctor în științe biologice și ecologist – Cîrjă Natalia, la fel a fost prezentat filmul documentar ecologic „Casa” (interzis în peste 35 de țări).

În urma expediției au fost depistate :
Gunoiști neautorizate – 5
Baraje ilegale pe rîul Moț – 10
Iazuri private fără documentație de proiect – 5
Sisteme de canalizare a apelor tratate chimic precum și a apelor menajere și direct în bazinele acvatice – 2
Puncte neamenajate corespunzător de trecere a apelor pe sub traseul R23 – 1

În urma expediției ecologice, au fost întocmite patru demersuri din partea Fundației ECODAVA către Primăria comunei Ivancea și Comisiei Administrative din cadrul acesteia, Asociația Pomicolă „Vila cu Noroc”, Inspecția Ecologică a raionului Orhei precum și către Inspectoratul de Poliție al raionului Orhei. Aceste demersuri au scopul de a sensibiliza organele competente de nivel local și raional cu privire la problema existentă în vederea lichidării acestor ilegalități și atragerea ulterioară la răspundere a persoanelor care au încălcat legea și continuă să aducă pagube ecosistemului din regiune.

Fundația pentru Dezvoltare Ecologică ECODAVA din RM vine cu un apel către toți cetățenii RM de a respecta mediul înconjurător, de a nu interveni în procesele care au loc în natură și de a spori starea ecologică a țării noastre, aceasta fiind unica cale de dezvoltare eficientă și sănătoasă a Republicii Moldova.

Foto:

IMG_2155 IMG_2145 IMG_2130 IMG_2127 IMG_2106 IMG_2097 IMG_2094 IMG_2068 IMG_2050 IMG_2035 IMG_2025 IMG_2002 IMG_1983 IMG_1979 IMG_1972 IMG_1942 IMG_2088