Ecologiștii din Moldova optează pentru alternativa pachetelor de plasitc

Pe data de 4 februarie 2015, Fundația ECODAVA a participat la o masă rotundă organizată de către A.O. ECOVISIO în cadrul Ministerului Mediului al Republicii Moldova.
Subiectul central de discuții a fost posibila înlocuire a pachetelor de plastic cu pachete biodegradabile sau pungi din pînză de folosire multiplă.
La eveniment a participat Dorin Dușciac, Vice-Ministru Mediului și reprezentantul Ambasadei Germaniei în Republica Moldova.

ecovisio1

În sală au fost prezenți reprezentanți ai altor organizații neguvernamentale de mediu, reprezentanți a mediului academic, a mediului guvernamental. La fel au fost prezenți și reprezentanți ai celor mai mari rețele de magazine din Moldova: Linella, Green Hills, Velmart.

ecovisio3

Participanții la masa rotundă au abordat diferite aspecte ale pachetelor de plastic, cum ar fi influența asupra mediului, asupra esteticului zonelor verzi în unele locuri, cantităților utilizate, etc. Vice-ministrul Mediului, Dorin Dușciac a menționat că anual în UE sunt utilizate cca 200 miliarde de pachete de plastic, iar autoritățile comunitare tind să reducă acest trend cu 50% pînă în 2018.

Unele  soluții au fost prezentate de către reprezentanții rețelelor de magazine. Atfel, unele din ele au introdus o taxă pentru pachete, ceea ce îi face pe cumpărători să cumpere mai puține pachete, respectiv reducînd poluarea mediului cu acestea. Zilnic, în rețelele Green Hills și Velmart sunt cca 30 mii cumpărători, care cumpără în mediu cel puțin 2 pachete mari. Această măsură a redus consumul pachetelor cu cca 28% în ultimele cîteva luni.

Mediul neguvernamental la fel propune soluții alternative, cum ar fi pungile de pînză ce pot fi folosite de multiple ori. Astfel acestea reprezintă o alternativă reală ecologică pungilor de plastic. În acest sens, organizatorii evenimentului au filmat cîteva clipuri care ar trebui să îi responsabilizeze pe consumatori.

ecovisio3 ecovisio4