Ecodava face apel către responsabilii de mediu, pentru a salva rîurile Moldovei

În urma inspecției întreprinse, astăzi, în satul Făurești din comuna Stăuceni, Fundația pentru Dezvoltare Ecologică „EcoDava” a lansat un apel prin care cer responsabililor de mediu să se întrunească de urgență, pentru a opri poluarea rîurilor și bazinelor acvatice din Republica Moldova.

Potrivit președintelui „Ecodava”, Igor Sîrbu, acum, mai mult ca niciodată, este nevoie ca legile să fie funcționale, iar cei care „preferă” să arunce deșeuri direct în rîuri, să fie pedepsiți.

„Facem apel către ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, d-lui Ion Perju, șefului Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Gheorghe Manjeru, directorului agenției ”Apele Moldovei”, Antonevici Andrei, e nevoie de convcocat de urgență o comisie care să poată stopa poluarea rîurilor și bazinilor acvatice.

E strict necesară elaborarea unei strategii care să facă funcționabile legile de protecție a mediului. Iar cei vinovați să fie trași la răspundere conform legislației în vigoare, mai mult decît atît să fie calculat prejudiciul adus mediului pe toată perioada poluării”, se arată în mesajul lansat de „Ecodava”.

Precizăm că, primarul comunei Stăuceni a declart astăzi că, problema poluării rîului Ichel nu poate fi rezolvată, din cauza lipsei de bani.

Rîul Ichel izvorăște din preajma localității Sinești (r. Ungheni) și se varsă în Nistru lîngă satul Coșernița (r. Criuleni). Lungimea cursului de apă este de 101 km, iar bazinul de recepție are suprafața de 814 km².