Ecodava a curățat pe ploaie rîul Bîc (11 martie, 2017)

Deşi era vreme ploioasă, mai mulţi activişti ai Fundaţiei pentru Dezvoltare Ecologică „EcoDava” şi ai Mişcării de Tineret „Urmaşii lui Ştefan” sîmbătă, 11 martie, s-au adunat pe unul dintre cele mai poluate sectoare ale rîului Bîc. Circa o sută de saci s-au utilizat pentru a evacua gunoiul sub formă de sticle de plastic, care s-au adunat în stuf.

Problema rîului Bîc este una dintre cele mai serioase la Chişinău. Fiind aici, ne putem convinge că rîul Bîc este într-o stare neglijată. Există o mulţime de cauze, la care referim iresponsabilitatea cetăţenilor şi întreprinderilor, care aruncă deşeurile în rîu, lipsa de educaţie ecologică şi neglijenţa autorităţilor locale. Toţi cunosc această problemă, dar nu se depun eforturi pentru rezolvarea ei, iar autorităţile locale nu manifestă voinţă politică în această chestiune, care este foarte importantă pentru toţi chişinăuienii.

„Noi am hotărît să organizăm această acţiune, pentru a ne adresa cetăţenilor cu îndemnul de a fi mai responsabili şi a menţine în curăţenie resursele acvatice. Cetăţenii trebuie să urmeze exemplul nostru şi, ca în ţările civilizate, să menţină de sine stătător în ordine un anumit sector. De aceasta depinde nu numai ecologia, dar şi sănătatea noastră. Pentru soluţionarea acestei probleme, este necesară o abordare complexă, de acest fapt trebuie să fie interesate Ministerul Mediului şi alte departamente competente. În primul rînd, însă noi, cetăţenii care locuim aici, trebuie să demonstrăm că sîntem preocupaţi de problema rîului Bîc”, a adăugat şeful Fundaţiei „EcoDava”.

Organizatorii au ţinut cont de posibilitatea înrăutăţirii condiţiilor meteo şi au amplasat un cort. Activiştii se adăposteau de ploaie în acesta, cînd transmiteau schimbul partenerilor lor.
Eforturile tinerilor nu au fost în zadar. Sectorul problematic al rîului Bîc, s-a debarasat de 100 de saci de gunoi, pe care participanţii la acţiune i-au aruncat într-un loc special.

ecodava-2_1 ecodava-2_2 ecodava-2_4 ecodava-2_5ecodava-2_3